Ακμή: Ποια τα αίτια της και πως αντιμετωπίζεται;

Ακμή: Ποια τα αίτια της και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή  είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων.. Η φλεγμονή που δημιουργείται, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής σμήγματος, και των νεκρών κυττάρων που φράζουν τους πόρους. Η ακμή δημιουργεί σπυράκια και στίγματα, ενώ απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως του εφήβους.

Σε ποιους εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται και στα δύο φύλα, κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 11 και 30 ετών, κατά 80%. Στα κορίτσια, η ακμή κάνει την εμφάνιση της νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 13 ετών, με κορύφωση ανάμεσα στα 17 και 19 έτη.

Αίτια ακμής

Ακμή

Ακμή

Οι αδένες του δέρματος παράγουν αυξημένη ποσότητα σμήγματος που απελευθερώνεται στους πόρους.

Φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή συντελούν σε ορισμένες περιπτώσεις στην εμφάνιση της ακμής.

Παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και το σύνδρομο Cushing, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής

Κληρονομικοί παράγοντες, όπως η εμφάνιση ακμής σε έναν από τους δύο γονείς στο παρελθόν, συντελεί στην πιθανότητα εμφάνισής της στο παιδί.

-Τέλος, προϊόντα περιποίησης με βάση τα έλαια επιδεινώνουν σημαντικά την ακμή, γι’ αυτό και συνιστάται η χρήση προϊόντων με ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο».

Ακμή – Φωτογραφίες

Ακμή

Ακμή

 

Κυριότεροι τύποι ακμής

φαγεσωρική ακμή που εμφανίζεται στην πλειοψηφία των ασθενών, προκαλεί φαγέσωρες ανοιχτούς (μαύρα στίγματα) και κλειστούς (μικρά λευκά επάρματα) στους τριχοσμηγματογόνους θύλακες. Ο τύπος αυτός παρουσιάζει συμπτώματα κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη, τους ώμους και το θώρακα.

βλατιδοφλυκταινώδης ακμή δημιουργεί μικρά,σκληρά, κόκκινα επάρματα, τις βλατίδες, καθώς και φλυκταινίδια, δηλαδή επάρματα του δέρματος που μέσα έχουν πύον.

κυστική ακμή  εμφανίζει εντονο εσωτερικό οιδημα, έντονο ερεθισμό  και πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση.

Κυστική ακμή

Η κυστική ακμή, η πιο δύσκολη μορφή ακμής, εμφανίζει έντονο εσωτερικό οίδημα, έντονο ερεθισμό και πόνο, ενώ εξελίσσεται ραγδαία. Συγκεκριμένα, προκαλεί πολύμορφες κύστες, ουλές, φαγέσωρες και βλατίδες. Οι ασθενείς παρουσιάζουν παράλληλα στρες και κατάθλιψη, εξαιτίας των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πάθησης.

Συμπτώματα ακμής

Κύρια συμπτώματα της ακμής αποτελούν:

-τα μαύρα και λευκά επάρματα τής επιδερμίδας

-τα κόκκινα επάρματα του δέρματος (βλατίδες και φλυκταινίδια)

-οι κύστεις.

Διάγνωση ακμής

Για τη διάγνωση της ακμής, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί απαραίτητα δερματολόγο  για μία εξατομικευμένη διάγνωση. Ο γιατρός με βάση την κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και την ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς θα διερευνήσει τα αίτια της εμφάνισης της πάθησης.

Ακμή εφήβων

Η ακμή εφήβων αποτελεί μία κοινή φλεγμονώδη δερματική πάθηση, που κάνει κατά κύριο λόγο την εμφάνισή της στις ηλικίες 12-18 ετών.

Ακμή

Ακμή

Η ακμή αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την έναρξη της εφηβείας, αφού πλέον οι σμηγματογόνοι αδένες ξεκινούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σμήγματος.

Ακμή ενηλίκων

Η ακμή ενηλίκων ή αλλιώς ροδόχρους ακμή εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα με κύριο σύμπτωμα το μόνιμο ερύθημα. Αυτός ο τύπος ακμής κρατάει πολλά χρόνια συνήθως, ενώ ανά περιόδους παρατηρείται ύφεση ή έξαρση. Παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 25 έτη, κυρίως στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το λαιμό. Οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές, στρες και κληρονομικούς παράγοντες, ενώ τα τελευταία χρόνια, ενοχοποιείται και ενα παράσιτο, το Demodex.

Ακμή στο πρόσωπο

Η ακμή στο πρόσωπο αποτελεί συχνό φαινόμενο, αφού το πρόσωπο έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολλές μολυσμένες επιφάνειες. Το συνεχές άγγιγμα του προσώπου και η επαφή του με βρώμικο κινητό ή γυαλιά πυροδοτούν την εμφάνιση της ακμής. Το πλύσιμο του προσώπου υπερβολικά συχνά ή με λάθος τρόπο ή η χρήση διαφορετικών καθαριστικών, ερεθίζουν ακόμη περισσότερο το δέρμα. Τέλος, η πρόωρη διακοπή της θεραπείας κατά της ακμής ή το γνωστό «σπάσιμο» σε σπυράκια επιδεινώνουν την πάθηση.

Ακμή και διατροφή

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ακμή σχετίζεται με τη διατροφή, αφού επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης, ανδρογόνων και αυξητικών παραγόντων. Οι μελέτες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, μεταξύ των τροφών που επιδεινώνουν την κατάσταση της ακμής είναι:

-τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, βούτυρο, κλπ.)

-τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (ζυμαρικά, λευκό ψωμί, ζάχαρη, σοκολάτα, κλπ.)

-junk food (λιπαρά, τηγανητές πατάτες, κρέας με λίπος, κλπ.)

Ακμή – Αντιμετώπιση

Ο δερματολόγος συστήνει εξειδικευμένη μέθοδο αντιμετώπισης της ακμής στον ασθενή με βάση τις ανάγκες του. Στις θεραπείες περιλαμβάνονται:

-σκευάσματα για εξωτερική χρήση για την αντιμετώπιση των βλαβών, και την πρόληψη των ουλών

– από του στόματος θεραπείες με στόχο τη μείωση της σμηγματογόνου έκκρισης και την αντιμετώπιση της εσωτερικής φλεγμονής

-η επιλογή ειδικών δερματολογικών προϊόντων όπως gel καθαρισμού και κρέμες

-η αποφυγή έντονης χρήσης make-up

-σε περιπτώσεις ουλών, συνιστάται η πραγματοποίηση laser για αισθητικούς λόγους.

 

Ο εξειδικευμένος δερματολόγος, Δρ. Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων ακμής, μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί. Συμβουλευτείτε τον άμεσα για μία θεραπεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  • Panos C

    "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

  • Άσπα Α.

    "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

  • Xristina B.

    "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ