Θεραπεία Θηλωμάτων: Συμπτώματα και Μέθοδοι Οριστικής Αντιμετώπισης
- mpalamotis
- 15 Φεβρουαρίου 2019
Τι είναι τα θηλώματα;
Τα θηλώματα είναι μικρά καλοήθη ογκίδια του δέρματος συγκεκριμένης μορφολογίας που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, HPV.
Το χρώμα των θηλωμάτων είναι ίδιο με το χρώμα του δέρματος, απαλό ροζ, καστανό ή και σκούρο. Τα θηλώματα είναι μικρά, στρογγυλά, ενώ συνήθως η διάμετρος τους φτάνει από λίγα χιλιοστά έως και 3 εκατοστά.
Θηλώματα – Αίτια
Παρόλο που τα θηλώματα αποτελούν μία πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, μερικά από τα συχνότερα αίτια και προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι:
-Σωματικό βάρος: Έρευνες σημειώνουν ότι τα θηλώματα εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
-Εγκυμοσύνη: Συχνά, κατά την εγκυμοσύνη, εμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται τα θηλώματα, εξαιτίας ορμονικών παραγόντων.
-Ενδοκρινοπάθειες: Η εμφάνιση των θηλωμάτων είναι συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, πολυκυστικές ωοθήκες, αδενώματα, υποθυρεοειδισμό ή και διαταραχές των επινεφριδίων.
Θηλώματα – Συμπτώματα
Επί το πλείστον, τα θηλώματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε περιπτώσεις που αυξάνονται σημαντικά, προκαλούν έντονο κνησμό, ακόμη και αιμορραγία σε πιθανό τραυματισμό. Αναλόγως την περιοχή που εμφανίζονται, μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα. Ο ασθενής συνήθως βλέπει να εμφανίζονται μικρά ογκίδια με μαλακή επιφάνεια.
Τα θηλώματα παρουσιάζονται κυρίως στις εξής περιοχές:
- λαιμό
- πρόσωπο (ειδικά στα βλέφαρα)
- μασχάλες
- στήθος
- βουβωνικές περιοχές
- γεννητικά όργανα
Κλινικές βλάβες που προκαλούνται από τον ιό των Θηλωμάτων
Τα θηλώματα είναι μικρά ανώδυνα ογκίδια του δέρματος, μαλακά, με μίσχο και χρώμα όπως του φυσιολογικού δέρματος η καφέ. Τα θηλώματα, εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό, στις μασχαλιαίες πτυχές, κάτω από το στήθος, στο πρόσωπο, και στη περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Θηλώματα – Κατηγορίες
Οι συχνότερες κατηγορίες που συναντώνται στα θηλώματα είναι:
–Κοινές μυρμηκιές: Βγαίνουν κυρίως στα χέρια και την περιοχή γύρω από τα νύχια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σέ οποιοδήποτε σημείο τού σώματος. ενώ είναι συνήθως ασυμπτωματικές και ανώδυνες.
-Ομαλές μυρμηκιές: Πρόκειται για μικρά επάρματα τής επιδερμίδας, στρογγυλά η πολυγωνικά με λεία επιφάνεια. Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών.
–Θηλώματα στόματος: Πρόκειται για μικρά, λευκά και μυτερά εξογκώματα στο βλεννογόνο, τη γλώσσα ή και τις γωνίες των χειλιών. Η άμεση αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητη, αφού η επώδυνη αίσθηση πού προκαλούν δυσκολεύει τον ασθενή στη μάσηση.
–Πελματιαίες μυρμηκιές: Πρόκειται για λευκόφαιες πλάκες πού περιβάλλονται από κεράτινο δακτύλιο. Κάτω από τις επιφανειακές στιβάδες, φαίνονται μικρές μαύρες κουκίδες πού οφείλονται σέ μικρά θρομβωμένα αγγεία. Είναι επώδυνα λόγω της πίεσης τους κατά το περπάτημα.
Θηλώματα – Μέθοδοι Αντιμετώπισης
Οι μέθοδοι αντιμετώπισης για τα θηλώματα είναι:
- Αντιμετώπιση Θηλωμάτων με κρυοθεραπεία: Η κρυοθεραπεία (κρυοχειρουργική με υγρό άζωτο) εκτελείται μέσω ψύξης του θηλώματος, με σκοπό τη συρρίκνωση και αντιμετώπισή του. Αποτελεί μία από τις παλαιότερες μεθόδους θεραπείας των θηλωμάτων. Ωστόσο, απαιτούνται λίγες ημέρες μέχρι να εξαφανιστούν οριστικά.
- Αντιμετώπιση Θηλωμάτων με διαθερμοπηξία: Εφαρμόζεται ηλεκτρισμός και θερμική ενέργεια στην περιοχή και τα θηλώματα φεύγουν αμέσως.
- Αντιμετώπιση Θηλωμάτων με χειρουργική αφαίρεση: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε πολύ μεγάλα θηλώματα.
- Αντιμετώπιση Θηλωμάτων με CO2 Laser: Η αντιμετώπιση θηλωμάτων με CO2 laser αποτελεί τη σύγχρονη και πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο. Χαρακτηρίζεται ως άκρως αποτελεσματική με άμεσα και οριστικά αποτελέσματα.
Αποτελεί μία μέθοδο:
- ανώδυνη
- αναίμακτη
- ασφαλή
- με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείου του Δρ. Αλέξανδρου Μπαλαμώτη, για μία ακριβή διάγνωση των θηλωμάτων, των αιτιών που τα προκάλεσαν, καθώς και την άμεση θεραπεία τους.