10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

 • Home
 • 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

1. Τι είναι η κοινή ακμή;

Η κοινή ακμή είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι μπορεί να έχουν μερικές φορές λίγα ή περισσότερα σπυράκια ακμής. Το 15% των εφήβων όμως έχει πιο ενοχλητική ακμή, που μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά. Η ακμή αυτή συνήθως χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Η ακμή μπορεί να ξεκινήσει στις ηλικίες 11-14 ετών, ενώ πιο συχνά παρατηρείται στις ηλικίες 14-19 ετών. Περιστασιακά, βλάβες ακμής μπορεί να παρουσιάσει ένα μεγάλο ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 19 και 35 ετών και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

2. Πού οφείλεται η ακμή;

Η ακμή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που συνεργάζονται ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη βλάβη της ακμής, που είναι ο φαγέσωρας (ένα άσπρο κλειστό μπιμπικάκι). Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η υπερπλασία και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα δεν μπορεί να βγει από το θύλακο του πόρου γιατί αυτός κλείνει και δημιουργείται έτσι ο φαγέσωρας. Σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ακμής παίζει και το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής.

3. Ποια είναι τα είδη της κοινής ακμής;

Υπάρχουν πολλά είδη ακμής (φαγεσωρική, φλυκταινώδης, βλατιδοφλυκταινώδης, κυστική κλπ.), ανάλογα με το είδος των βλαβών που υπάρχουν στο δέρμα και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση για το κάθε είδος.

4. Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας στην ακμή;

Οι βασικοί στόχοι είναι η ελάττωση της παραγωγής του σμήγματος, η ομαλοποίηση της κερατινοποίησης στο τριχοσμηγματικό θύλακο και η εξάλειψη της φλεγμονής.

5. Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής σε σχέση με τη θεραπεία;

Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα από τη θεραπεία. Η βελτίωση των βλαβών θα είναι μικρή αρχικά και θα φτάσει σε ένα καλό σημείο έπειτα από 5-6 μήνες.

6. Ποια είναι η τοπική θεραπεία της ακμής;

Τοπικά χρησιμοποιούνται κρέμες ή διαλύματα που περιέχουν αντιβιοτικά, καθώς επίσης και κρέμες ή gel που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ και ρετινοειδή.

7. Ποια είναι η συστηματική θεραπεία της ακμής;

Συστηματικά χορηγούνται τα ρετινοειδή (από την ηλικία των 12 ετών και άνω), τα αντιβιοτικά και ορμόνες (όταν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα). Η ισοτρετινοΐνη (ρετινοειδές) είναι το φάρμακο που έφερε επανάσταση στη θεραπεία της ακμής. Όταν χορηγείται από το στόμα χρειάζονται εξετάσεις αίματος πριν από τη θεραπεία και κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας (περίπου για 5-6 μήνες), καθώς επίσης και ιατρική παρακολούθηση. Η θεραπεία αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με όλες τις άλλες, επειδή επηρεάζει όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην παθογένεια της κοινής ακμής.

8. Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τη θεραπεία της ακμής;

Συνήθως στις θεραπείες της ακμής τον πρώτο μήνα μπορεί να υπάρξουν ξηροδερμία, ερεθισμός και προσωρινή επιβάρυνση της νόσου. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστή ενημέρωση του ασθενούς πριν από την έναρξη της θεραπείας.

9. Τα καλλυντικά παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ακμής;

Χρειάζεται προσοχή στα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται από τους εφήβους γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να κάνουν κακό στην ακμή. Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να μην είναι λιπαρά και να μην είναι φαγεσωρογόνα, πράγμα που θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σαπούνια που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι απαλά, έτσι ώστε να μην ερεθίζουν το δέρμα.

10. Η δίαιτα παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της ακμής;

Η δίαιτα δεν παίζει κανένα ρόλο στην ακμή και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να αποφεύγουν τις σοκολάτες και τα λιπαρά.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ