10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

 • Home
 • 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ

1. Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;

Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος που δημιουργείται μετά την επίδραση ορισμένων εξωγενών παραγόντων. Διακρίνεται στην τοξική και στην αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

2. Πώς δημιουργείται η τοξική δερματίτιδα;

Από την άμεση επαφή ουσιών χημικής φύσεως κυρίως που δρουν βλαπτικά στο δέρμα, στο σημείο της επαφής. Εμφανίζεται συχνότερα σε εργάτες βιομηχανιών που χρησιμοποιούν ισχυρά οξέα και αλκάλεα, αλλά και στις νοικοκυρές και τις καθαρίστριες που χρησιμοποιούν ισχυρά σαπούνια και απορρυπαντικά.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξικής δερματίτιδας;

Ερυθρότητα και οίδημα στο δέρμα, εμφάνιση φυσαλίδων με διαυγές υγρό, που ύστερα από δυο μέρες σπάνε και τρέχει το υγρό. Δημιουργούνται κρούστες. Ο άρρωστος νιώθει ένα κάψιμο κι έχει κνησμό. Να σημειωθεί ότι η τοξική δερματίτιδα προδιαθέτει για την ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

4. Πώς δημιουργείται η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής;

Για να δημιουργηθεί χρειάζεται συνήθως μακροχρόνια επαφή του ατόμου με το αλλεργιογόνο, γι’ αυτό και εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40. Η έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο μπορεί να κρατήσει από μερικές ημέρες μέχρι και όλη τη ζωή του και να μην εμφανισθεί ποτέ αλλεργική δερματίτιδα. Από τη στιγμή όμως που ευαισθητοποιηθεί σε μερικές ουσίες και έρθει ξανά σε επαφή με αυτές, εμφανίζεται η δερματίτιδα μέσα σε λίγες ώρες μέχρι δυο ημέρες. Η ευαισθησία αυτή συνήθως παραμένει σε όλη τη ζωή.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής;

Το δέρμα εμφανίζει πάχυνση, υπάρχουν ρωγμές, απολέπιση και έντονος κνησμός.

6. Ποιες είναι οι ουσίες που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής;

Κατά σειρά δραστικότητας είναι τα μέταλλα, τα συντηρητικά των καλλυντικών, τα φάρμακα (κυρίως τα αντιβιοτικά και τα αντισταμινικά), τα φυτά (κυρίως ο κισσός, η τουλίπα και το χρυσάνθεμο), οι ρητίνες, τα προϊόντα επεξεργασίας ελαστικού, τα πλαστικά και οι διάφορες βαφές.

7. Ποια από αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τα πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα;

Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στη χώρα μας είναι τα μέταλλα και από αυτά κυρίως το διχρωμικό κάλιο, το χλωριούχο κοβάλτιο και το νικέλιο.

8. Πού βρίσκονται αυτές οι ουσίες;

Το διχρωμικό κάλιο βρίσκεται στα απορρυπαντικά, στο τσιμέντο, στα δέρματα, στο καουτσούκ, στη μελάνη και τις χρωστικές. Το χλωριούχο κοβάλτιο βρίσκεται σε συγκολλητικές ουσίες, σε κεραμικά και σε τριχοβαφές. Το νικέλιο βρίσκεται σε μεταλλικά κοσμήματα, σε οδοντιατρικές μεταλλικές προσθέσεις, σε τριχοβαφές, σε σύρματα, σε νομίσματα και σε εντομοκτόνα.

9. Με ποια μέθοδο γίνεται ο εντοπισμός της ερεθιστικής ουσίας;

Η απόδειξη ότι μια ουσία είναι υπεύθυνη για τη δερματίτιδα γίνεται με τη βοήθεια των επιδερμιδικών δοκιμασιών. Στον κορμό του ασθενούς που εμφανίζει αλλεργική δερματίτιδα γίνεται επικόλληση επιδέσμων με όλες τις ύποπτες ουσίες. Ύστερα από 48 ώρες αν στους επιδέσμους υπάρχει η ουσία που προκαλεί την αλλεργία, εμφανίζεται σε εκείνο ακριβώς το σημείο, αντίδραση του δέρματος με ερυθρότητα και φυσαλίδες. Η αντίδραση ελέγχεται και στις 48 και 96 ώρες.

10. Ποια είναι η θεραπεία της δερματίτιδας εξ επαφής;

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται τις ουσίες που του προκαλούν τη δερματίτιδα. Όταν εμφανισθούν οι βλάβες της δερματίτιδας χρησιμοποιούνται τοπικά κρέμες ή λοσιόν με κορτικοστεροειδή, ενώ από το στόμα δίνονται αντισταμινικά

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ