10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 • Home
 • 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

1. Τι είναι οι μύκητες;

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που ανήκουν στο φυτικό βασίλειο, δεν διαφοροποιούνται όμως σε ρίζα, κορμό και φύλλα και δεν μπορούν να παράγουν χλωροφύλλη.

2. Πόσα είδη μυκήτων υπάρχουν;

Υπάρχουν 100.000 είδη μυκήτων. Από αυτά περίπου εκατό είναι παθογόνα για τον άνθρωπο, ενώ μερικά είναι ευκαιριακά παθογόνα, δηλαδή προκαλούν μυκητίαση σε άτομα που έχουν προδιάθεση.

3. Πού βρίσκονται οι μύκητες;

Οι μύκητες βρίσκονται στις τρίχες των ζώων, σε κοινόχρηστους χώρους, στα φυτά, στο έδαφος, σε μερικά είδη διατροφής και στο νερό.

4. Πώς μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος;

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από όλες τις πηγές που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μια συχνή πηγή μόλυνσης είναι τα κατοικίδια ζώα, κυρίως οι γάτες. Το καλοκαίρι η μόλυνση μπορεί να προέλθει από την άμμο στη θάλασσα, που μπορεί να έχει μολυνθεί. Ακόμη, έχουν απομονωθεί μύκητες από το δάπεδο των καμπινών και των ντους στις πλαζ από μολυσμένα άτομα που περπατούν χωρίς παπούτσια.

5. Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση των δερματομυκητιάσεων;

Η υπερίδρωση, το περιβάλλον υγρασίας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ορισμένες βαριές παθήσεις και η χρήση αντιβιοτικών και κυτταροστατικών φαρμάκων.

6. Ποιες είναι οι πιο συχνές μυκητιάσεις του δέρματος κατά το καλοκαίρι;

Στους ενήλικους οι πιο συχνές μυκητιάσεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση, η μυκητίαση των μεσοδακτυλίων πτυχών των ποδιών και η ονυχομυκητίαση, ενώ στα παιδιά η πιο συχνή μυκητίαση είναι η μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής.

7. Ποια είναι η κλινική εικόνα των δερματομυκητιάσεων που εμφανίζονται συχνότερα στους ενήλικες;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση χαρακτηρίζεται από λευκές και καφέ κηλίδες με λεπτή πιτυρώδη απολέπιση, κυρίως στην ωμοπλάτη, το θώρακα και τους βραχίονες. Στη μυκητίαση των μεσοδακτυλίων πτυχών εμφανίζεται λεύκανση της περιοχής και δημιουργούνται διαβρώσεις. Η μυκητίαση αυτή είναι συχνότερη στους αθλητές. Στην ονυχομυκητίαση υπάρχει αλλαγή του χρώματος των νυχιών, πάχυνση και ονυχόλυση, ενώ μπορεί ν’ αποκολληθούν.

8. Πώς γίνεται η μετάδοση της μυκητίασης στα παιδιά και ποια είναι η κλινική εικόνα;

Η μετάδοση γίνεται κυρίως ύστερα από επαφή με τρίχες ζώων, μπορεί όμως να γίνει και ύστερα από επαφή με άλλο άτομο, που έχει μολυνθεί. Η μυκητίαση εμφανίζεται με τη μορφή κυκλικής κόκκινης πλάκας με λέπια, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

9. Ποια είναι η θεραπεία των δερματομυκητιάσεων;

Η θεραπεία των μυκητιάσεων του δέρματος μπορεί να είναι τοπική (με κρέμες ή λοσιόν) όταν οι βλάβες είναι λίγες ή τοπική και συστηματική όταν οι βλάβες είναι πολλές. Στις ονυχομυκητιάσεις η θεραπεία είναι συστηματική, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει και η χρησιμοποίηση μιας αντιμυκητιασικής λάκκας νυχιών. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολύ καλά αντιμυκητιασικά φάρμακα τόσο για την τοπική όσο και για τη συστηματική θεραπεία.

10. Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις μυκητιάσεις, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες;

Για την αποφυγή των δερματομυκητιάσεων θα πρέπει: α) Να σκουπιζόμαστε πολύ καλά μετά το μπάνιο, β) Να μην ξαπλώνουμε γυμνοί πάνω στην άμμο, γ) Να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε χώρους όπως τα αποδυτήρια ή δίπλα σε πισίνες, δ) Να μη φοράμε συνθετικά ρούχα, ε) Να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά παπούτσια, στ) Να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα αντιιδρωτικής σκόνης στα πόδια και μέσα στις κάλτσες.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ