10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

 • Home
 • 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

1. Τι είναι οι μυρμηκιές;

Είναι συχνή νόσος που οφείλεται σε έναν ιό, το θηλωματοϊό. Η νόσος μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως στην παιδική.

2. Πόσος είναι ο χρόνος επώασης της νόσου;

Ο χρόνος επώασης είναι μεγάλος και κυμαίνεται από 1 έως 18 μήνες, με μέσο όρο τους 3,5 μήνες.

3. Ποιες είναι οι κλινικές μορφές της νόσου;

Υπάρχουν οι κοινές μυρμηκιές, οι ομαλές, οι θηλωματώδεις και οι μυρμηκιές των πελμάτων.

4. Ποια είναι η κλινική εικόνα των μυρμηκιών;

Οι κοινές μυρμηκιές εμφανίζονται σαν σκληρά επάρματα της επιδερμίδας με ανώμαλη επιφάνεια, μεγέθους φακής μέχρι ρεβιθιού. Εντοπίζονται συνήθως στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, αλλά και στα πόδια. Μπορεί να είναι μεμονωμένες ή πολλαπλές. Οι ομαλές μυρμηκιές εμφανίζονται σαν πολύ μικρά επάρματα της επιδερμίδας, με επίπεδη επιφάνεια και χρώμα φυσιολογικού δέρματος ή καφέ. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στα χέρια. Οι θηλωματώδεις μυρμηκιές μοιάζουν με πολύ μικρούς επιδερμικούς σπίλους, εμφανίζονται στο λαιμό και στο πρόσωπο και συχνά συρρέουν.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα των πελματιαίων μυρμηκιών;

Οι πελματιαίες μυρμηκιές εμφανίζονται με μαύρα στίγματα στο κέντρο, που έχουν έντονο πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται με την πίεση του βαδίσματος. Πολλές φορές τα μαύρα στίγματα περιβάλλονται από ένα δακτύλιο και καλύπτονται από την υπερκεράτωση που υπάρχει στην περιοχή.

6. Σε τι διαφέρουν κλινικά οι πελματιαίες μυρμηκιές από τους κάλους;

Οι κάλοι έχουν λεία επιφάνεια και οι επιδερμικές ακρολοφίες συνεχίζονται χωρίς να διακόπτονται, ενώ στις πελματιαίες μυρμηκιές η επιφάνεια της επιδερμίδας είναι τραχιά και οι επιδερμικές ακρολοφίες διακόπτονται.

7. Ποια είναι η πορεία της νόσου;

Μια μυρμηκιά μπορεί να υποχωρήσει ύστερα από λίγους μήνες ή να παραμείνει αμετάβλητη για χρόνια ή μπορεί να εμφανισθούν πολλές μυρμηκιές γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η υποχώρηση των μυρμηκιών χωρίς θεραπεία συμβαίνει πιο εύκολα στα παιδιά σε διάστημα περίπου δυο χρόνων.

8. Σε ποια άτομα είναι πιο επίμονες οι μυρμηκιές;

Στα άτομα που παρουσιάζουν υπερίδρωση ή ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς επίσης και στα άτομα με ανοσοκαταστολή.

9. Είναι μεταδοτική η νόσος;

Η μετάδοση των μυρμηκιών γίνεται με άμεση επαφή ή εμμέσως, ύστερα από χρησιμοποίηση κοινόχρηστων χώρων. Το περιβάλλον υγρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του ιού και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περπατάμε ξυπόλυτοι γύρω από πισίνες, στα αποδυτήρια κλπ. Ο τραυματισμός επίσης ευνοεί την επέκταση των μυρμηκιών.

10. Ποια είναι η θεραπεία των μυρμηκιών;

Γίνεται αφαίρεση των βλαβών με διαθερμοπηξία, με κρυοπηξία ή με laser.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ