10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ

  • Home
  • 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ

1. Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική.

2. Ποια είναι η αιτία της νόσου;

Πρόκειται για ανοσοεξαρτώμενη διαταραχή, στην οποία εμπλέκονται κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ-λεμφοκύτταρα από τα οποία απελευθερώνονται ορισμένες κυτοκίνες που είναι ουσίες πρωτεϊνικής φύσης και οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;

Η ψωριασική βλάβη χαρακτηρίζεται από μια κόκκινη πλάκα λίγων εκατοστών, που καλύπτεται από παχιά λέπια αργυρού χρώματος και έχει σαφή όρια από το γύρω υγιές δέρμα.

4. Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται η ψωρίαση;

Οι ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, στα γόνατα και στις κνήμες, μπορούν όμως να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος (παλάμες, πέλματα, νύχια, πτυχές κλπ.).

5. Πόσο επηρεάζει η ψωρίαση τη ζωή των ασθενών;

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τον τρόπο ζωής των ασθενών, τις διαπροσωπικές σχέσεις και μερικές φορές τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Όλα αυτά μπορεί να έχουν χειρότερες επιπτώσεις ακόμη και από την ίδια την πάθησή τους.

6. Ποια είναι η θεραπεία της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι μια κυκλική νόσος με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολλά θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται για την ύφεση των βλαβών της ψωρίασης. Ανάλογα με το είδος και την έκταση των βλαβών η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.

7. Ποια είναι η τοπική θεραπεία της ψωρίασης;

Τοπικά χορηγούνται κρέμες που περιέχουν συνδυασμούς κορτικοστεροειδών με άλλες ουσίες που έχουν κερατολυτική δράση. Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται τοπικά με καλά αποτελέσματα είναι τα παράγωγα της βιταμίνης D (κυρίως η καλσιποτριόλη), τα παράγωγα της λιθανθρακόπισσας και τα ρετινοειδή (κυρίως η ταζαροτένη). Ένας άλλος τρόπος θεραπείας είναι η φωτοχημειοθεραπεία. Χρησιμοποιείται στις πιο εκτεταμένες μορφές ψωρίασης και όταν οι ασθενείς δεν θέλουν να πάρουν άλλες θεραπείες.

8. Ποια είναι η συστηματική θεραπεία της ψωρίασης;

Περισσότερο χρησιμοποιούνται η μεθοτρεξάτη, τα ρετινοειδή και κυρίως η κυκλοσπορίνη, ενώ τελευταία στη συστηματική θεραπεία προστέθηκαν και τα βιολογικά φάρμακα. Η κυκλοσπορίνη δρα σαν ένας ανοσοτροποποιητικός, ανοσοκατασταλτικός παράγοντας με δράση κυρίως στα ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα. Ο ασθενής καθαρίζει γρήγορα από τις βλάβες και μένει καθαρός για αρκετούς μήνες, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του. Στα πλεονεκτήματα της κυκλοσπορίνης θα πρέπει να αναφέρω τη μορφή της (λαμβάνεται από το στόμα) και το ότι δεν γίνεται αντιληπτό ότι ο ασθενής παίρνει το φάρμακο (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με ορισμένα άλλα φάρμακα). Έτσι, δεν επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις ούτε χάνονται οι επαγγελματικές ευκαιρίες. Τέλος, το κόστος είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τα βιολογικά φάρμακα.

9. Ποια είναι η δράση των βιολογικών παραγόντων στην ψωρίαση;

Στοχεύουν στα Τ-λεμφοκύτταρα εμποδίζοντας την απελευθέρωση κυτοκινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ψωρίασης. Τα βιολογικά φάρμακα είναι σε ενέσιμη μορφή. Ορισμένα από αυτά χορηγούνται υποδόρια μια φορά την εβδομάδα, ένα χορηγείται υποδόρια κάθε 3 μήνες ενώ ένα άλλο χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσοκομείο κάθε 2 μήνες. Τα βιολογικά φάρμακα έχουν καλά αποτελέσματα αλλά θα πρέπει ο ψωριασικός ασθενής να τα παίρνει για όλη του τη ζωή. Στα μειονεκτήματα των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να υπολογιστούν το κόστος (είναι πολύ ακριβά) και η μορφή (ενέσεις). Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω ότι για τα βιολογικά φάρμακα όπως και για τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις πριν από τη θεραπεία και κατά τη διάρκειά της.

10. Ποιες είναι οι γενικές οδηγίες που θα δίνατε στους ψωριασικούς ασθενείς;

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσουν οι ψωριασικοί ασθενείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι, χωρίς στρες και να εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Γενικά, ο ήλιος και τα ξηρά κλίματα βελτιώνουν τις ψωριασικές βλάβες, ενώ αντίθετα το κρύο και η υγρασία τις επιδεινώνουν.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  • Panos C

    "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

  • Άσπα Α.

    "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

  • Xristina B.

    "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ