Λιπαρό Μικτό Δέρμα

 • Home
 • Λιπαρό Μικτό Δέρμα

Λιπαρό Μικτό Δέρμα

Με τον όρο λιπαρό-μικτό δέρμα αναφερόμαστε σε τρεις κατηγορίες:

1. Το απλό λιπαρό δέρμα, που είναι το πιο συνηθισμένο στη χώρα μας. Το δέρμα αυτό έχει διευρυμένους πόρους και στίλβουσα επιφάνεια κυρίως στο μέτωπο και στη μύτη λόγω παρουσίας πολυάριθμων σμηγματογόνων αδένων.

Το απλό λιπαρό δέρμα είναι πιο παχύ (επειδή το πολύ σμήγμα αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας), πιο θαμπό, πιο τραχύ και ερεθίζεται εύκολα. Από την άλλη μεριά όμως το δέρμα αυτό γερνά πιο δύσκολα σε σχέση με τους άλλους τύπους δέρματος και ανέχεται καλύτερα τον ήλιο.

2. Το μικτό δέρμα, που αφορά μόνο το πρόσωπο και εμφανίζεται πολύ συχνά σε νέες γυναίκες. Στο δέρμα αυτό συνυπάρχουν λιπαρές περιοχές κυρίως στη μύτη, στο πηγούνι και στο μέτωπο, μαζί με ξηρότητα στις παρειές και στους κροτάφους. Στη μεσότητα του προσώπου το δέρμα είναι θαμπό, με διευρυμένους πόρους ενώ στις παρειές και στους κροτάφους υπάρχει ελαφρά απολέπιση και ατροφική επιδερμίδα.

Το μικτό δέρμα ερεθίζεται εύκολα, ενώ η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη γιατί το λιπαρό δέρμα του προσώπου, δεν ανέχεται τα ξηρά καλλυντικά, που χρησιμεύουν στο υπόλοιπο πρόσωπο και αντίστροφα.

3. Το επιπλεγμένο λιπαρό δέρμα. Στο δέρμα αυτό υπάρχουν βλάβες ακμής (φαγέσωρες ή φλυκτανίδια) που εμφανίζονται μετά την έναρξη της λειτουργίας των γεννητικών ορμονών.

4. Το σμηγματορροϊκό δέρμα. Το δέρμα αυτό χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και λιπαρή απολέπιση κυρίως στη μεσότητα του προσώπου (φρύδια, ρινοπαρειακές αύλακες, πηγούνι, μέτωπο) και οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, στο stress, σε εξωγενείς παράγοντες (ισχυρά σαπούνια) και σ’ ένα μύκητα, το πιτυρόσπορο ovale.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΑΡΟΥ-ΜΙΚΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο καθαρισμός του προσώπου θα πρέπει να γίνεται με δερματολογικά σαπούνια με PH όξινο ή ουδέτερο (5-6), που δημιουργούν ήπιο αφρό, με ήπια μαλακτική δράση. Τα γαλακτώματα καθαρισμού δεν συνιστώνται στο λιπαρό δέρμα γιατί μπορεί να αφήσουν λιπαρά υπολείμματα στην επιφάνεια του ήδη λιπαρού δέρματος. Τονωτικές λοσιόν μπορεί να χρησιμοποιηθούν γιατί προσροφούν και διαλύουν το σμήγμα, από την άλλη μεριά όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να περιορίσουν μόνιμα την έκκριση σμήγματος. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ήπια μαλακτική κρέμα μόνο όταν το δέρμα έχει προσωρινά αφυδατωθεί.

Στο μικτό δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν κρέμες με ξηρά μαλακτικά (σιλικόνη, πανθενόλη κ.ά.) καθώς επίσης και ασθενώς αλκοολούχες κρέμες ελαίου σε νερό, ενώ ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει με ελαφρύ γαλάκτωμα καθαρισμού ελαίου/νερού. Τα προϊόντα επικάλυψης (make-ups) που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη μικροατελειών του δέρματος και για την εξαφάνιση της γυαλάδας που οφείλεται στη λιπαρότητα του δέρματος, θα πρέπει να είναι μη ελαιώδη (oil-free) και χωρίς λιπαρά συστατικά. Τα αντηλιακά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι σε μορφή spray ή gel επειδή τα προϊόντα αυτά δεν έχουν ελαιώδη συστατικά όπως τα άλλα προϊόντα.

Τέλος, όταν το λιπαρό-μικτό δέρμα συνυπάρχει με ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα θα χρειασθεί ιατρική αγωγή.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ