Ακτινικές Υπερκερατώσεις

Ακτινικές Υπερκερατώσεις

Τι είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις;

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις δενακτινικές υπερκερατώσεις είναι καρκίνος του δέρματος αλλά αποτελούν προκαρκινικές βλάβες που εμφανίζονται στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος σε ηλικιωμένα συνήθως ανοικτού χρώματος άτομα.

Πως εμφανίζονται οι ακτινικές υπερκερατώσεις;

Αρχίζει σαν μια μικρή περιοχή με τηλαγγειεκτασίες, που εξελίσσεται σε μια σαφώς αφοριζόμενη πλάκα ερυθρού χρώματος με καλά προσκολλημένα κιτρινόφαια λέπια που αφαιρούνται δύσκολα αφήνοντας αίμα. Συχνότερα εντοπίζονται στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, τους βραχίονες και τις κνήμες. Εάν τις ψηλαφήσουμε διαπιστώνουμε μια τραχύτητα στην επιφάνεια. Συνήθως εμφανίζονται στο αλλοιωμένο από τον ήλιο δέρμα (ξηρό, αφυδατωμένο, ατροφικό με ευρυαγγείες δέρμα).

Η ακτινική υπερκεράτωση σιγά-σιγά μπορεί να παχύνεται και μετά από χρόνια να αναπτυχθεί πάνω της ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό περίπου 20% ασθενών με ακτινικές υπερκερατώσεις, ανευρίσκεται αρχόμενο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Συνήθως όμως τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που αναπτύσσονται σε ακτινικές υπερκερατώσεις δεν δίνουν μεταστάσεις.

Ποιους αφορά;

Περισσότερο κινδυνεύουν να εμφανίσουν ακτινικές υπερκερατώσεις, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και εκτίθενται πολλές ώρες και συχνά στον ήλιο, όσοι έχουν κάνει ακτινοβολίες για θεραπευτικούς λόγους και όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό. Η καλύτερη πρόληψη για τα άτομα που κινδυνεύουν από την εμφάνιση ακτινικών υπερκερατώσεων, είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρησιμοποίηση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ποια είναι η θεραπεία για τις ακτινικές υπερκερατώσεις;

Για τη θεραπεία των ακτινικών υπερκερατώσεων χρησιμοποιείται η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο με πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς επίσης και η τοπική θεραπεία με κρέμα 5-φλουροουρακίλης ή με κρέμα ιμικουϊμόδης.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  • Panos C

    "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

  • Άσπα Α.

    "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

  • Xristina B.

    "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ