Τι είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις;
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις δεν είναι καρκίνος του δέρματος αλλά αποτελούν προκαρκινικές βλάβες που εμφανίζονται στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος σε ηλικιωμένα συνήθως ανοικτού χρώματος άτομα.
Πως εμφανίζονται οι ακτινικές υπερκερατώσεις;
Αρχίζει σαν μια μικρή περιοχή με τηλαγγειεκτασίες, που εξελίσσεται σε μια σαφώς αφοριζόμενη πλάκα ερυθρού χρώματος με καλά προσκολλημένα κιτρινόφαια λέπια που αφαιρούνται δύσκολα αφήνοντας αίμα. Συχνότερα εντοπίζονται στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, τους βραχίονες και τις κνήμες. Εάν τις ψηλαφήσουμε διαπιστώνουμε μια τραχύτητα στην επιφάνεια. Συνήθως εμφανίζονται στο αλλοιωμένο από τον ήλιο δέρμα (ξηρό, αφυδατωμένο, ατροφικό με ευρυαγγείες δέρμα).
Η ακτινική υπερκεράτωση σιγά-σιγά μπορεί να παχύνεται και μετά από χρόνια να αναπτυχθεί πάνω της ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό περίπου 20% ασθενών με ακτινικές υπερκερατώσεις, ανευρίσκεται αρχόμενο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Συνήθως όμως τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που αναπτύσσονται σε ακτινικές υπερκερατώσεις δεν δίνουν μεταστάσεις.
Ποιους αφορά;
Περισσότερο κινδυνεύουν να εμφανίσουν ακτινικές υπερκερατώσεις, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και εκτίθενται πολλές ώρες και συχνά στον ήλιο, όσοι έχουν κάνει ακτινοβολίες για θεραπευτικούς λόγους και όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό. Η καλύτερη πρόληψη για τα άτομα που κινδυνεύουν από την εμφάνιση ακτινικών υπερκερατώσεων, είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρησιμοποίηση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.
Ποια είναι η θεραπεία για τις ακτινικές υπερκερατώσεις;
Για τη θεραπεία των ακτινικών υπερκερατώσεων χρησιμοποιείται η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο με πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς επίσης και η τοπική θεραπεία με κρέμα 5-φλουροουρακίλης ή με κρέμα ιμικουϊμόδης.