Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα

2_1Ο οργανισμός του ανθρώπου κατακρατεί λιπίδια σε συγκεκριμένα κύτταρα, τα λιποκύτταρα, που βρίσκονται στο υπόδερμα, το πιο βαθύ στρώμα του δέρματος.

Εξαιτίας των αναγκών του οργανισμού μας, τα λίπη μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα με την επίδραση ορισμένων ενζύμων. Μερικές φορές ο μηχανισμός μπλοκάρει και τότε εμφανίζεται η κυτταρίτιδα, λόγω αφύσικης συσσώρευσης λίπους στα λιποκύτταρα.

Ο όρος κυτταρίτιδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 από το Γάλλο γιατρό Lagere. Ετυμολογικά σημαίνει φλεγμονή των κυττάρων, ο σωστός όμως ιατρικός όρος είναι υδρολιποδυστροφία. Η κυτταρίτιδα είναι μια αντίδραση του λιπώδους ιστού σε πολλούς και ποικίλους ορμονικούς, μεταβολικούς, ψυχολογικούς, κληρονομικούς και επίκτητους παράγοντες. Αποτελεί μια μεταβολή της αρχιτεκτονικής του λιπώδους ιστού, που εμφανίζεται με διόγκωση των λιπωδών λοβών, που δίνουν στο δέρμα την όχι ευχάριστη όψη «φλούδας πορτοκαλιού».

Οι διογκωμένοι λοβοί συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία, που δεν μπορούν να οξυγονώσουν τους ιστούς, ενώ τα λιποκύτταρα δεν μπορούν πλέον να ελευθερώσουν τις τοξίνες, καθώς και τις ποσότητες λίπους που περιέχουν.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και επηρεάζεται από τις ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα. Έτσι, ορισμένες καταστάσεις όπως είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, αλλά και η λήψη αντισυλληπτικών, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εμφάνισης της κυτταρίτιδας ιδιαίτερα στους γλουτούς, στην επιφάνεια των μηρών και στην κοιλιά.

Αντίθετα, τα ανδρογόνα μειώνουν τη συγκέντρωση λίπους στους γλουτούς, αλλά το συγκεντρώνουν στο άνω τμήμα του κορμού, κυρίως στο στομάχι. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή της λειτουργικότητας των μικρών αιμοφόρων αγγείων, η καταστροφή των τριχοειδών και η φλεβική ανεπάρκεια. Ακόμη, είναι τα ακατάστατα και πλούσια σε θερμίδες γεύματα, το πολύ αλάτι, τα πολλά γλυκά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μη κατανάλωση πολλών υγρών, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η κακή λειτουργία του ήπατος.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η γενετική προδιάθεση ορισμένων ατόμων, καθώς επίσης και η γεωγραφική περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στις μεσογειακές παρά στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, το άγχος και η αϋπνία προκαλούν ορμονικές μεταβολές που έμμεσα επηρεάζουν το μεταβολισμό στον οργανισμό.

Όταν η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στην περίοδο της ήβης, η τοπική συσσώρευση λίπους προκαλεί πόνο στην πίεση και εμφάνιση βλαβών. Στην περίοδο της γεννητικής δραστηριότητας τα φαινόμενα εντείνονται, ενώ εμφανίζονται διαταραχές της μικροκυκλοφορίας. Στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης το πρόβλημα επιβαρύνεται με φλεβίτιδα, ενώ στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ο δερμικός ιστός είναι αποδιοργανωμένος και χαλαρός.

Μορφές

Τρεις είναι οι βασικές μορφές της κυττάριδας:

 • Συμπαγής (κυρίως σε γυναίκες έως 45 ετών).
 • Μαλθακή (με μικρό οίδημα και κυματισμό) και
 • Οιδηματώδης (η πιο σοβαρή, αλλά και η πιο σπάνια μορφή).

Συμβουλές

Υπάρχουν μερικές καλές συμβουλές για τις γυναίκες που έχουν τάση να κάνουν κυτταρίτιδα: α) να πίνουν πολύ νερό (6-8 ποτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας), β) να διατηρούν το ρυθμό των τριών γευμάτων και να μην παρακάμπτουν γεύματα –ιδιαίτερα το μεσημεριανό, γ) ν’ αποφεύγουν την υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών και ζάχαρης, δ) ν’ αποφεύγουν το κάπνισμα, τα στενά ρούχα και την ορθοστασία, ε) να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου και των νεφρών, στ) να κάνουν καθημερινά γυμναστική (να ασκούνται λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα νηστικές ή 4-5 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα τους), να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο γρήγορο περπάτημα, στο ποδήλατο και στο κολύμπι και η) να κάνουν ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια λίγο πριν από τον ύπνο.

Θεραπεία

Θεραπευτικά, στην κυτταρίτιδα εφαρμόζονται οι μέθοδοι της επιφανειακής λιποαναρρόφησης, του laser, της μεσοθεραπείας και της λιπόλυσης με ηλεκτρισμό ή υπερήχους. Σε ό,τι αφορά την τοπική θεραπεία, σήμερα, με βάση τα νέα βιοχημικά δεδομένα, τα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας θα πρέπει να συνδυάζουν λιπολυτικές και φλεβοτονωτικές ιδιότητες, καθώς επίσης και δράση κατά της λιπογένεσης και της γλυκοζυλίωσης. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η μέθοδος της μεσοθεραπείας σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με μικρές ενέσεις γίνεται έγχυση ουσιών από βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες στις περιοχές της κυτταρίτιδας.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Panos C

  "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

 • Άσπα Α.

  "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

 • Xristina B.

  "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ