Θηλώματα

Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα;

θηλώματαΤα θηλώματα είναι καλοήθη, μαλθακά και μισχωτά ογκίδια του δέρματος. Το χρώμα τους είναι σαν του φυσιολογικού δέρματος ή καφεοειδές ή και σκουρόχρωμο μερικές φορές. Πολλοί άνθρωποι τα ονομάζουν κρεατοελιές. Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό των θηλωμάτων (τον HPV). Σήμερα είναι γνωστοί πάνω από 150 τύποι του ιού, ενώ οι τύποι που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των θηλωμάτων είναι οι τύποι 6 και 11 του HPV. Τα θηλώματα εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συχνότερα όμως στο λαιμό, στις μασχάλες, στο άνω μέρος του κορμού, στις πτυχές των μαστών των γυναικών και στη βουβωνική περιοχή των ανδρών.

Ποιά άτομα αφορούν τα θηλώματα;

Η εμφάνιση των θηλωμάτων είναι πολύ συχνότερη σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, πιθανόν λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη του ιού. Συχνότερα επίσης είναι τα θηλώματα στον υποθυρεοειδισμό, σε παθήσεις των επινεφριδίων, σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς επίσης και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες. Πολύ συχνή είναι η αύξηση των θηλωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών μεταβολών αλλά και λόγω αύξησης του σωματικού βάρους.

Ποιοί παράγοντες προκαλούν την ανάπτυξη των θηλωμάτων;

Τέλος, ένας τραυματισμός ευνοεί την ανάπτυξη των θηλωμάτων. Επομένως, η τριβή του δέρματος θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση κοσμημάτων γύρω από το λαιμό όταν τα θηλώματα εμφανίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή.Το ξύρισμα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί ευνοείται η ανάπτυξη θηλωμάτων, καθώς με το ξυράφι κόβονται κάποια θηλώματα και μεταφέρονται σε άλλες περιοχές όπου γίνεται ενοφθαλμισμός του ιού.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση των θηλωμάτων;

Για την αφαίρεση των θηλωμάτων χρησιμοποιούνται 3 τεχνικές:
α) Αφαίρεση με Laser CO2 (η δέσμη του Laser κατευθύνεται μόνο πάνω στο θήλωμα χωρίς να επηρεάζεται καθόλου ο γύρω υγιής ιστός). Η μέθοδος είναι αναίμακτη.
β) Αφαίρεση με διαθερμοπηξία. Γίνεται με εφαρμογή ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας και οι βλάβες αφαιρούνται αμέσως και ανώδυνα μετά τη χρησιμοποίηση αναισθητικής κρέμας.
γ) Αφαίρεση με κρυοχειρουργική (υγρό άζωτο). Με τη μέθοδο αυτή ψύχεται το θήλωμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να συρρικνώνεται και να πέφτει μετά από λίγες ημέρες. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου να σημειώσω ότι σε αντίθεση με τις άλλες δυο τεχνικές, μπορεί να χρειασθούν περισσότερες από μια συνεδρίες ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε βλάβες των γύρω

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  • Panos C

    "Η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τον Ιατρό, φεύγοντας και πάλι με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο ενθουσιασμός μου παραμένει αμείωτος. Πάντα συνεπής στο ραντεβού, γνωσιολογικά ακριβής και διεξοδικός, με κατατόπισε πλήρως στο τι χρειάζεται να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου. Αναμφίβολα θα προτείνω τον κ. Μπαλαμώτη σε άτομα που γνωρίζω. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο που σέβεται τον ασθενή και ενδιαφέρεται πραγματικά!"

  • Άσπα Α.

    "Ανεκτίμητης αξίας χάρισμα, το να εμπνέει τόση αξιοπιστία μια εμπεριστατωμένη & σαφής διάγνωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επαγγελματική συνείδηση, που διακατέχει τον κύριο Μπαλαμώτη. Έμεινα απολύτως ικανοποιημένη & αναμφισβήτητα θα τον ξαναεμπιστευτώ."

  • Xristina B.

    "Συνεπής στην ώρα του ραντεβού μας. Ασχολήθηκε με προσοχή, ήταν πολύ αναλυτικός και απάντησε λεπτομερώς σ 'όλες τις ερωτήσεις μου. Ενημερωμένος ,πλήρως καταρτισμένος και έμπειρος, μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη .Τον συστήνω ανεπιφύλακτα."

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ