Υπάρχουν πολλά είδη ξηροδερμίας αλλά 4 είναι τα πιο συχνά:
1. Το αφυδατωμένο ξηρό δέρμα: Το είδος αυτό της ξηροδερμίας χαρακτηρίζεται από προσωρινή έλλειψη νερού και ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπίδια. Αυτό το είδος της ξηροδερμίας μπορεί να δημιουργηθεί:

α) από εξωγενείς παράγοντες (ισχυρά σαπούνια, χημικές ουσίες, ισχυρά διαλύματα, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ακατάλληλα καλλυντικά.

β) από ενδογενείς παράγοντες (το γεροντικό δέρμα, το δέρμα των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, καθώς επίσης και το παθολογικό δέρμα από ορισμένες δερματοπάθειες ή από παθήσεις άλλων οργάνων όπως π.χ. οι ενδοκρινοπάθειες.

2. Το λεπιδώδες ξηρό δέρμα: Στο δέρμα αυτό κυριαρχούν τα λέπια που είναι λεπτά και γκρίζα. Η ξηροδερμία αυτή είναι πολύ πιο έντονη από την ξηροδερμία του αφυδατωμένου δέρματος.
3. Το διαταραγμένο ξηρό δέρμα: Σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα είδη ξηροδερμίας όπου το δέρμα διατηρεί την ακεραιότητά του, στο διαταραγμένο ξηρόδερμα υπάρχει διαταραχή του δερματικού φραγμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος, οίδημα, ρωγμές και συχνές επιμολύνσεις από μικροοργανισμούς.
4. Το μικτό ξηρό δέρμα: Είναι είδος ξηροδερμίας που συνυπάρχουν και τα τρία προηγούμενα είδη ξηροδερμίας. Η ξηροδερμία αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Στην ξηροδερμία χρησιμοποιούμε: α) Σαπούνια που παράγουν μικρό όγκο αφρού και δεν επηρεάζουν το PH του δέρματος, β) γαλακτώματα καθαρισμού ελαφρά (λάδι σε νερό), γ) κρεμοσάπουνα που περιέχουν ενυδατικές και λιπαρές ουσίες, δ) ιαματικό νερό που είναι πολύ πιο καλό από το σκληρό νερό της βρύσης.

Σκοπός της θεραπείας στην ξηροδερμία είναι η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, η αντιμετώπιση της υπερκεράτωσης και η αποκατάσταση του δερμοεπιδερμιδικού φραγμού.

Μετά τον καθαρισμό του προσώπου χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες ή γαλακτώματα με μαλακτικές ιδιότητες που να περιέχουν λιπίδια, κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ κλπ. για το ξηρό δέρμα, ενώ για το αφυδατωμένο δέρμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προϊόντα που έχουν την ικανότητα κατακράτησης νερού.

Για το μακιγιάζ του ξηρού δέρματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί make‑up που να είναι λεπτόρευστο και να κάνει καλή ενυδάτωση καθώς επίσης και κρέμα βάσης ενυδατική και λεπτόρευστη. Η υδατική κρέμα ημέρας στο ξηρό δέρμα θα πρέπει να περιέχει νερό σε αναλογία 60-80%.